Nieuws: NMA onderzoekt LiveXS wegens gratis monopoliepositie

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMA) is deze ochtend het kantoor van LiveXS in Amsterdam binnengevallen. Het pand is afgezet met geel lint en medewerkers mogen het pand niet uit. Documenten en de computer zijn door de NMA in beslag genomen.

Het onderzoek van de NMA spitst zich toe op de monopoliepositie van LiveXS op de markt voor gratis bladen. Directe aanleiding is het verdwijnen van de FRET. Het gratis blad over Nederlandse popmuziek moest na bezuinigingen worden opgeheven. De markt was al schraal na het verscheiden van de Mindview, het gratis blad over metal.

Een medewerker van de NMA: “Bij concertzalen en cd-zaken zie je tegenwoordig alleen nog maar stapels Live XS liggen. Vroeger lagen daar dan nog een paar stapels met FRET naast. Die keuzevrijheid is er niet meer en dus vermoeden wij nu een monopoliepositie.”

Een rondje bellen langs de drie platenzaken die ons land nog rijk is leert ons dat vooral de uitbaters van die winkels zich fel tegen de monopoliepositie van LiveXS verzetten: “Toen FRET nog bestond had ik aan het eind van de maand twee keer zoveel boekjes om aan de lokale scoutingvereniging me te geven,” aldus een cd-boer die liever anoniem wil blijven. “En dat terwijl ik voor mijn inkomsten voor 70% afhankelijk ben van oud papier.”

Subbacultcha Magazine wordt niet meegenomen in het onderzoek. Dat blad bestaat namelijk niet meer. Het boekje dat maandelijks lijkt te verschijnen is in werkelijkheid altijd al meer dan vier jaar oud. Leden van Subbacultcha lopen namelijk enorm ver voor op de rest van Nederland. Waar ze zich nu mee bezig houden zullen we in 2016 te weten komen.

Bij Oor en Muziek.nl Magazine is verheugd gereageerd op het onderzoek van de NMA. Een medewerker van Muziek.nl: “Dit is onze kans. Ons prachtige magazine is nergens te krijgen, misschien mogen ons overschot nu ook bij poppodia en platenwinkels dumpen.” De reactie die we van Oor kregen was iets vreemder: “Heel fijn, maar we zijn even druk. We hebben gehoord dat Tweeter of zo heel populair is, dus in dat gat willen we nu springen. Weet jij toevallig hoe je een personal computer aanzet?”

De NMA-medewerker laat weten dat ook de gratis op te halen Vera-krant niet in het onderzoek wordt meegenomen: “Da’s een andere markt, want dat blad wordt gelezen.”

Advertenties

3 thoughts on “Nieuws: NMA onderzoekt LiveXS wegens gratis monopoliepositie

  1. Pingback: [Advertorial] Hans Anders: nieuwe monturen voor de muziekliefhebber | labrador – lbrdr

  2. Pingback: Nieuws: Massaontslag bij Aardschok | labrador – lbrdr

  3. Pingback: Nieuws: 3voor12 gaat drones inzetten | labrador – lbrdr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s