Uitbreidingsplannen 013 leiden tot beroering bij andere poppodia

013De aankondiging van 013 dat er zes miljoen euro nodig is om te kunnen uitbreiden, heeft tot de nodige beroering geleid onder collega-popzalen. Als puberjongens die hun piemels vergelijken probeert ieder podium de grootste te worden.

013 zegt uit te willen breiden om de concurrentie met het vernieuwde Vredenburg in Utrecht aan te gaan. “Er komt al bijna nooit iemand van de landelijke media naar onze shows. Nu er een groter podium komt in de stad waar alle 3voor12’ers wonen, kunnen we het helemaal vergeten.” De redactie van 3voor12 laat bij monde van de burgemeester van Utrecht weten zich niet te herkennen in de kritiek van 013. “Ze zijn vier maanden geleden nog bij een concert geweest daar in Eindhoven.”

Incubate juicht de uitbreiding van 013 toe. “Niet dat wij de grote zaal met publiek kunnen vullen natuurlijk. Zelfs als we alle bands tegelijk laten optreden trekken we hooguit honderd man”, zegt directeur Vincent Koreman. “Maar met een grotere zaal kunnen we eindelijk het symfonieorkest van Pyongyang boeken. Zij kunnen in de zaal spelen en het publiek kan dan vanaf het podium toekijken.” Koreman vertelt verder dat hij bezig is om Vangelis te boeken als hoofdact voor zijn festival (“moderne grote namen kunnen we niet betalen”). Hij sluit af met: “Verder is alles kut en jullie al helemaal.”

In Amsterdam wordt er met gefronste wenkbrauwen gekeken naar de bouwplannen van de concurrentie. “Wij snappen nog steeds niet waarom bands überhaupt buiten Amsterdam willen optreden”, zegt een woordvoerder van de Melkweg. “Wij komen toch ook nooit buiten de stad? Maar we moeten toch iets doen, dus gaan we de Melkweg en Paradiso samenvoegen. Daar moeten wel even wat huizen voor wijken, maar we zijn hier wel wat gewend in Amsterdam. Afgaande op eerdere bouwprojecten in de stad zijn we volgens planning al in 2050 klaar. Dan hebben we lekker de langste van Nederland.”

Rotterdam is strijdbaar door de plannen van andere steden. Woordvoerder Arie Roepert: “Wij doen altijd het tegenovergestelde als 020, dus als reactie sluiten we een podium. Helaas is alles al dicht, dus wordt Now & Wow kortstondig heropend om het vervolgens failliet en onrendabel te verklaren. Zien we Ted Langenbach ook weer eens janken, altijd lachen.”

Ook in Groningen is een tegenbeweging op gang. Vera wil de zaal verkleinen. Een kwaliteitsslag noemt programmeur Peter Weening (82) het. “We laten alleen nog maar mensen binnen die al minimaal tien jaar bij Vera komen.”

Opvallende nieuwkomers in podiumland zijn podia in Nieuw-Vennep en Bergen op Zoom. Beide dorpen zeggen met de redactie van respectievelijk OOR en Muziek.nl het hart van de Nederlandse popmedia in huis te hebben en verwachten daarom bij ieder optreden maximale exposure. Het podium in Nieuw-Vennep gaat De Groene Engelshoven heten. Voor het podium in Bergen op Zoom mochten bewoners een naam verzinnen. De bevolking bleek zeer eensgezind. Flikker Op Met Je Kutpodium wordt volgende maand geopend.

Advertenties

3 thoughts on “Uitbreidingsplannen 013 leiden tot beroering bij andere poppodia

  1. Tja nog voor 013 uitgebreid is hebben ze al het geweldige Mezzcafe al gesloten.Nu moeten we allemaal naar: Flikker Op Met Je Kutpodium in Bergen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s